Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Hyi hyönteisiä!

Apua jyrsijöitä!

Ei hätää. Pest Torjunta auttaa.

Soita: 0405879661 / Pertti

Ajankohtaista: Sokerimuurahaiset

Keväisin sokerimuurahaiset kulkevat ravintoa hakemassa, ja voivat tulla sisään asuntoihin. Joskus muurahaiset tekevät pesänsä talon rakenteisiin.

Lue lisää

Pest Torjunta tarjoaa tuholaistorjuntaa ja siihen liittyviä palveluja Pohjois-Suomessa. Toiminta-alueemme on Oulu, Rovaniemi ja Kajaani, ja niiden väliset alueet.

Yhteystiedot

Mitä nämä oikein ovat?

Tunnista tuholaiset tietopankkimme avulla

 

LutikkaLutikka

 

 

 

 

 

Lutikka

Aikuinen lutikka on 5-8mm pituinen, leveä, litteä ja ruskeahko hyönteinen. Kauan ilman ravintoa olleet yksilöt ovat vaaleita.

Lutikan toukka-asteet muistuttavat aikuista, mutta ne ovat pienempiä ja vaaleampia.

Lutikka eli seinälude on tunnetuimpia asuntojen syöpäläisiä. Se kuuluu laajaan luteiden lahkoon, jonka  useimmat lajit käyttävät terävää imukärsäänsä kasvinesteiden tai saalishyönteisten imemiseen.

Lutikat ovat erikoistuneet imemään verta, alunperin lepakoista mutta jo esihistoriallisena aikana ihmisistä. Lähisukuiset lajit ovat edelleen erikoistuneet lepakoihin tai lintuihin. Poikkeuksellisesti asunnoissa verta imevä ludelaji voikin olla lepakkolude, harvemmin lintulude.

Lutikat tarvitsevat jokaiseen viiteen nahanluontiin yhden veriaterian. Lutikka voi elää aikuisena jopa puolitoista vuotta, mikä on pitkä ikä hyönteiselle. Sekä koiraat että naaraat imevät verta. Lutikat imevät verta nukkuvasta ihmisestä, aktiivisimmin noin tuntia ennen aamunkoittoa.

Lutikat liikkuvat öisin, päivisin ne ovat piilossa huonekalujen raoissa, taulujen takana, patjan saumoissa tai esimerkiksi runkopatjan rakenteissa. Ne jättävät tummia ulostepilkkuja sänkyjen ja sängynjalkojen alapinnoille ja veripilkkuja lakanoihin.

*:llä merkityt kentät ovat pakollisia.